Полезно ли е Избелването на Зъбите?

Съществуват няколко начина за избелване на зъбите . Те се различават по степента на своята ефективност и степента на изява на техните странични ефекти.
Най- достъпният и ефтин начин е употребата на избелващи пасти за зъби. Този ефект може да се дължи на наличието на слабо абразивни агенти, които полират зъбите или на наличието на меки химични избелващи агенти. Те не съдържат агресивно действащи вещества. Те могат да направят по- светли зъбите с един тон. За сравнение ще посочим, че избелването в кабинет може да ги направи по светли с от три до осем тона.
Други начини са продаваните без лекарско предписание ленти и гелове- в България още не са популярни на пазара. Тези гелове са на базата на пероксид и се нанасят с малка четка по зъбните повърхности. Обикновено в инструкциите за тях пише да се нанасят два пъти дневно в продължение на 14 дни. Лентите са тънички, незабележими, покрити с гел на пероксидна основа. Аплицират се два пъти дневно по 30 мин. за 14 дни. И при двата случая крайният резултат настъпва след около 4 месеца.
Съществуват и продукти за избелване, прилагани чрез шини, които се продават готови в няколко размера. Геловете, които са към тях също са на пероксидна основа. Носят се всеки ден, до 4 седмици дори и повече, което зависи от степента на оцветяване на зъбите.
Избелването в кабинета е най- бързо и най- ефективно. Избелващият агент се поставя директно върху зъбите като същевременно може да се приложат светлина, топлина и/или лазер. Светлината и/или топлината засилват и ускоряват избелващия процес. Резултатите са само след 30- 60 минути. За „по- драматични” резултати са необходими няколко посещения при зъболекаря. При лазер- инициираното избелване резултатите са особено ярки още при първата визита.
Избелване, препоръчано от зъболекар може да се приложи и в домашни условия. За целта той снема отпечатъци от съзъбието на пациента и по тях се изработват много точни шини. Тяхното предимство пред фабричните е точната адаптация към зъбите, което автоматично намалява риска от дразнене на меките тъкани- в случая венците. освен това в кабинета има допълнителни методи за защита на венците от това дразнене.